You are currently viewing Какво е Чиста Храна?
Какво е Чиста Храна?

Чистото хранене е начин на хранене и живот, който ще подобри здравето и живота ви във всяко отношение. Но как действа? И как да го накарате да работи за вас? Ето как да започнете без стрес:

 • Насочете се към органична чиста храна. 

Органична храна означава отгледана или произведена без използването на химически торове, пестициди или други изкуствени препарати.  „Чиста“ храна означава храна в нейната цялостна форма или близка до цялостната ѝ форма, която е била минимално рафинирана или преработена.  Така че яденето на органична и чиста храна е наистина най-добрата храна, която можете да вкарате в тялото си. 

 • Избягвайте захар, преработени и рафинирани храни.

За да бъдем по-конкретни по отношение на преработените и рафинираните храни, това са храни, съдържащи рафинирано брашно и захар, като хляб, крекери, торти, бисквити, макаронени изделия, бонбони, сладки газирани напитки и сокове, пържени храни, хидрогенирани масла или трансмазнини и други изкуствени съставки. Ако храната вече не може да се разпознае в първоначалния си вид, в който е дошла от природата, не искате да я консумирате много. Удивително е колко вкусна е храната, когато използвате пресни билки, корени и подправки за овкусяване на ястията си!

 • Научете се да четете етикетите на храните. 

Чистите храни съдържат много малко съставки, обикновено не повече от две общо.  Храните с повече съставки от това обикновено не се считат за чисти храни и не трябва да са голяма част от вашата диета.  Отново избягвайте брашно, захар, изкуствени съставки, преработени мазнини, добавки и консерванти. Като правило, ако не можете да го произнесете, не го яжте, докато не научите какво представлява. Следете за червени и сини оцветители, царевичен сироп, соево и рапично масло и други заместители.

 • Хранете се по-рядко, пет пъти дневно.

По-рядкото приемане на по-големи по размер ястия е по-тежко за храносмилателната система и енергийните ви резерви.  Вместо това се хранете с по-малки, пълноценни ястия и закуски през деня, за да се чувствате добре.  Такива неща като твърдо сварени яйца, зеленчуци и хумус, сурови ядки и семена или ябълка с ядково масло са само няколко чудесни варианта, които ще заситят глада ви и ще ви дадат много енергия!

 • Пийте предимно вода. 

Колкото и да обичате кафето, чая, сока или ядковите млека (които са все варианти за чиста храна), няма нищо, от което организмът ви да се нуждае повече от чиста, неподправена вода!  Започнете деня си с хидратация с вода с малко добавен лимонов сок или ябълков оцет.  Ако това ви помага да пиете повече, сега има много добри възможности за обогатяване на водата с плодове и т.н., за да добавите малко вкус.

 • Яжте повече здравословни мазнини.

Това е много важно за вашето здраве, включително за хормоните ви! Здравословните мазнини включват органично месо, хранено с трева, органично студено пресовано кокосово масло, ядки и масла от ядки, семена и масла от семена, маслини, авокадо и др.

 • Приемете здравословни размери на порциите.

Вече говорихме за по-малките порции през деня, но за да бъдем по-конкретни, никога не трябва да се чувствате прекалено пълни или преситени.  Особено при белтъчините като месото е важно да не ядете твърде много наведнъж, а да се опитате да поддържате размера на порцията до размера на дланта си. Естествено, тялото ви ще ви каже кога сте сити, когато се храните с чиста храна, защото това, за което тялото ви жадува преди всичко, е храна! Когато храната ви е богата на хранителни вещества, можете да ядете по-малко и да изпитвате удовлетворение!

 • Ориентирайте се към местната кухня, хранете се сезонно.

Храната през сезона обикновено е по-здравословна и в по-голям синхрон с тялото ни.  Този принцип е отдавна разбран в традиционната китайска медицина.  Също така е добре за тялото ви и за общността, ако храната ви е предимно местна.  Понякога местните фермери предлагат по-евтини биологични продукти от тези в магазина. Каквато и да е ситуацията, просто направете всичко възможно. Не се притеснявайте, ако някои или всички от тези възможности не са достъпни за вас, и опитайте да потърсите онлайн други възможности за доставка.

 • Опознайте източника.

Осъзнатото пазаруване, като проучвате произхода и източника на храната, като например откъде идва, как е отгледана или произведена (устойчиво или не) и дали е сертифицирана като биологична, може да ви помогне да получите по-качествена храна. Очевидно е, че ако по-голямата част от храната ви е местна, това е много по-лесно да се направи. Не се притеснявайте, но винаги когато имате възможност, участвайте в разговор на местния фермерски пазар или кооператив с продавача.

 • Практикувайте съзнателно хранене. 

Забавете темпото.  Дъвчете храната си.  Опитайте храната.  Осъзнавайте какво и кога вкарвате в тялото си. Това може да е особено трудно, ако сте заети и много пътувате или се чувствате стресирани. Но ако случаят е такъв, е почти още по-важно да се храните съзнателно.  Обърнете внимание и на това дали сте склонни да се храните със стрес и направете пауза… дишайте дълбоко и се запитайте кои са вашите по-дълбоки, скрити емоционални нужди, които се опитвате да задоволите с храна. Понякога имаме нужда от прегръдка, топла вана или от разговор с някой, който се грижи за нас, вместо да посегнем към нещо за ядене.

 • Подготвяйте храната си. 

Предварителното планиране на храненията за седмицата е важен начин да си помогнете да заобичате и да се придържате към начина си на чисто хранене.  Подобно планиране може също така да ви помогне да намалите разходите за хранителни продукти чрез бюджетиране и чрез намаляване на разхищенията или покупките на храна в последния момент. 

 • Включете семейството.

По-лесно и по-забавно е да водите начин на живот, основан на чистото хранене, когато семейството ви се включи в него.  Това невинаги е възможно, но често, когато видят колко вкусно и приятно може да бъде чистото хранене, те ще искат да се присъединят към вас.  И вероятно ще искат да се възползват от предимствата за здравето, енергията и отслабването! Ако научите повече като семейство, като четете книги или гледате заедно документални филми за здравето и благосъстоянието, това може да мотивира всички.  Не забравяйте, че чистото хранене не означава да се лишавате от вкусни храни или десерти!  Ако не друго, ще откриете, че храната ви е по-вкусна и засищаща от всякога!